Dieren in Beekse Bergen eten duurzaam natuurgras van Staatsbosbeheer
Dieren in Beekse Bergen eten duurzaam natuurgras van Staatsbosbeheer

Hilvarenbeek, 08 - 10 - 2015

Dieren in Beekse Bergen eten duurzaam natuurgras van Staatsbosbeheer

Hilvarenbeek, donderdag 8 oktober 2015 - Sinds kort eten onder meer de yaks, kamelen, zebra’s en przewalskipaarden van Safaripark Beekse Bergen gras uit de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Het gras blijkt erg in de smaak te vallen bij de dieren in het Safaripark die graag ‘schraal hooi’ eten. Dat is hooi van land dat niet bemest wordt en waar geen chemische middelen worden gebruikt. En zo komt het dat hooi uit de natuurgebieden De Biesbosch en Goeree nu zijn weg vindt naar Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Maaien is een belangrijk onderdeel bij het beheer van schraalgraslanden waarna het hooi wordt afgevoerd. Staatsbosbeheer ging op zoek naar de meest waardevolle toepassingen voor het natuurgras, dat voorheen als afval gecomposteerd werd. Door het natuurgras nu als dierenvoer te gebruiken, heeft het gras een zo duurzaam mogelijke bestemming.

Duurzaam
Het natuurgras past prima in het voedingsschema van de dieren in Safaripark Beekse Bergen. Rob van Glabbeek, zoölogisch manager van het Hilvarenbeekse park vertelt: “Natuurgras is interessant voor dieren die gewend zijn om te leven in schrale, onherbergzame gebieden zoals kamelen, yaks, przewalskipaarden en Schotse hooglanders. Natuurgrasland staat vol kruiden. Daardoor heeft het hooi een grotere variatie. Het past daardoor prima bij de dieren en ons duurzame inkoopbeleid.”

Elk dier eigen hooi
Het hooi komt uit de natuurgebieden De Biesbosch en Goeree. Projectontwikkelaar Frank van Hedel van Staatsbosbeheer legt uit: “We weten precies welke planten er in ons hooi voorkomen, want alle percelen worden van te voren geïnventariseerd door de boswachter. Zo kan elk dier zijn eigen hooi krijgen. Zo kun je selecteren: dit stukje Biesbosch is mogelijk geschikt voor olifanten, maar niet voor gazelles.”

Positieve test
Safaripark Beekse Bergen en Staatsbosbeheer voerden afgelopen zomer een test uit met enkele balen hooi van verschillende percelen. Er werd speciaal gelet op hoe de verschillende dieren het hooi tot zich namen en erop reageerden. De proef is voor alle partijen, en zeker ook de dieren, positief uitgevallen. Vandaar ook dat Safaripark Beekse Bergen en Staatsbosbeheer deze samenwerking voortzetten en intensiveren.

« Terug naar overzicht
De mooiste tijd beleef je bij

Vakantieparken

Libéma heeft vakantieparken en groepsaccommodaties, waar plezier en ontspanning hoogtij vieren. »

Attractieparken

De negen attractieparken van Libéma trekken al jaren veel bekijks en bieden plezier aan jong en oud. »

Beurzen & Evenementen

Libéma beschikt over tienduizenden vierkante meters voor uw beurs, evenement, concert en meer. »