De mooiste tijd beleef je bij
GOCE, de Ferrari onder de satellieten
GOCE, de Ferrari onder de satellieten

Lelystad, 01 - 10 - 2014

GOCE, de Ferrari onder de stallieten

GOCE, de eerste ESA Earth Explorer-satelliet. Daarover gaat de lezing die het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) op zaterdag 4 oktober presenteert bij het Aviodrome in Lelystad. De wetenschappers Pieter Visser en Eelco Doornbos fungeren als gastsprekers.

De ‘Gravity field and steady state Ocean Circulation Explorer’ (GOCE) werd gelanceerd in 2009 en heeft gewerkt tot oktober 2013; tweemaal zo lang als verwacht. GOCE was onder meer uitgerust met zeer gevoelige versnellingsmeters en een GPS-ontvanger, waarmee het zwaartekrachtveld van de aarde zeer nauwkeurig in kaart kon worden gebracht.

Ferrari
GOCE vloog op slechts 250 kilometer hoogte en was uitgerust met een speciale ionenmotor om de daar nog aanwezige luchtweerstand te compenseren. GOCE had ook een speciale aerodynamische vorm en werd daarom wel de Ferrari onder de satellieten genoemd. De satelliet vergaarde een schat van informatie over de veranderingen in de atmosfeer op de rand van de ruimte.

Sprekers
Dr. Ir. Pieter Visser studeerde en promoveerde aan de TU Delft en ging na een gastonderzoek aan de Universiteit van Texas voor de TU Delft werken, waar hij nu Universitair Hoofddocent is en hoofd van de sectie Astrodynamica en Satellietmissies. Hij was betrokken bij diverse ESA- en NASA aardobservatiesatellieten en werkte ook als uitvoerder/coördinator bij verscheidene onderzoeksprojecten.

Dr. Ir. Eelco Doornbos is eveneens afgestudeerd en gepromoveerd aan de TU Delft, waar hij nu de functie van Universitair Docent vervult. Hij werkte tijdens zijn afstudeerstage bij het ESA Satellite Control Center in Darmstadt waar hij gefascineerd raakte door de invloed van de veranderingen in de hoogste atmosfeer. Door de bewegingen van satellieten zeer nauwkeurig te meten kan het weer in de ruimte worden bestudeerd.

Rondleiding
Na de lezing is er voor geïnteresseerden ook nu weer gelegenheid om aan een rondleiding langs de ruimtevaartexpositie deel te nemen.

Meer informatie

  • Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport
  • Aanvang: 10.30 uur, zaal open vanaf 10.00 uur
  • Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome
  • Toegang: € 7,00; kinderen en vrienden van het NRM: € 3,50
  • Aanmelding voor de lezing via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl wordt zeer op prijs gesteld

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website.

« Terug naar overzicht
De mooiste tijd beleef je bij

Vakantieparken

Libéma heeft vakantieparken en groepsaccommodaties, waar plezier en ontspanning hoogtij vieren. »

Attractieparken

De negen attractieparken van Libéma trekken al jaren veel bekijks en bieden plezier aan jong en oud. »

Beurzen & Evenementen

Libéma beschikt over tienduizenden vierkante meters voor uw beurs, evenement, concert en meer. »