Open brief aan kabinet: dierentuinen ontlasten overvolle parken en pleinen

Rosmalen, 7 mei 2021 – Met het mooie weer, Hemelvaart en Pinksteren op komst, bieden dierentuinen dé oplossing voor overvolle parken en natuurgebieden. Om dit kenbaar te maken heeft Libéma, eigenaar van onder andere Safaripark Beekse Bergen, vandaag een openbare brief geplaatst in drie landelijke kranten. Ook biedt Dirk Lips, directeur van Libéma, deze brief vandaag aan bij demissionair minister Carola Schouten. Lips: “Laat ons onze verantwoordelijkheid nemen.” 

Dierentuinen kunnen helpen met de spreiding van mensen die buiten vertier zoeken, legt Lips uit: “Waar in stadsparken mensen ongecontroleerd dicht op elkaar zitten en bossen en stranden volstromen met dagjesmensen, bieden wij gecontroleerde ruimte. We nemen alle hygiëne-maatregelen in acht en dankzij de tijdsloten kunnen we alle bezoekers reguleren. Vaste looproutes zorgen voor voldoende afstand, crowd managers zien erop toe dat er geen groepsvorming ontstaat.”

Veilig open
Nederlanders wachten niet om weer op stap te gaan. Lips: “We kunnen helpen met het managen van de drukte. Maar dan zonder testen, want uit onderzoek is ook gebleken dat testen voor veel mensen (maar liefst 80 procent) een te hoge drempel is. En het is ook niet nodig: dierentuinen en attractieparken hebben in 2020 samen met de veiligheidsregio’s, RIVM en overheid een protocol opgesteld om veilig open te kunnen. Dat werkt: er zijn geen besmettingshaarden te herleiden naar de dierenparken.”

Lips hoopt dan ook dat de regering zal beslissen de dierenparken zo snel mogelijk te openen. “Mensen blijven niet meer thuis op de bank wachten tot de cijfers kelderen, maar trekken er op uit. Het is onmogelijk om mensen op mooie dagen nog binnen te houden. Laat ons helpen met de spreiding. We kunnen grote mensenstromen managen en zo groepsvorming en mogelijke besmettingen beperken. We zijn onderdeel van de oplossing en we hopen dat de ministers dat ook zien. Wij hebben bovendien geen week nodig om ons voor te bereiden, dus zodra het sein op groen gaat, kunnen we open. We zijn er direct klaar voor!”

Safaripark-beekse-bergen-open-brief-kabinet

Andere nieuwsberichten