Milieu


Samen zorgen we voor het milieu

Milieubewust ondernemen met zorg voor de natuur is van cruciaal belang voor de toekomst van onze planeet. Daarom onderneemt Libéma met oog voor klimaat, natuur en biodiversiteit. Het leveren van een blijvende bijdrage aan het behoud van bedreigde diersoorten en natuurbescherming is een belangrijke focuspunt.

We proberen zelf, binnen onze mogelijkheden, zo veel mogelijk bij te dragen aan deze doelen. Ook willen we onze bezoekers, medewerkers en leveranciers inspireren om zich zelf ook in te zetten. Dit doen we door zelf het goede voorbeeld te geven, maar ook door anderen te informeren over de mogelijkheden en hen te motiveren om zelf ook aan de slag te gaan.

Wat we doen:

 • Natuurbehoud

  De dierentuinen zijn lid van het Europese samenwerkingsverband EAZA, waarmee we ons samen met 300 andere Europese dierentuinen en aquaria inzetten voor het behoud van diersoorten, natuurbescherming, onderzoek en educatie. Ook op de andere locaties doen we wat we kunnen voor natuurbehoud, bijvoorbeeld door bloemen en planten de ruimte te geven op parkeerplaatsen en statiegeldflesjes in te zamelen ten behoeve van Stichting Wildlife.

 • Stichting Wildlife

  Stichting Wildlife zet zich namens de Libéma-dierenparken al vele jaren in voor diverse natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Ook organiseren de vrijwilligers van deze stichting allerlei activiteiten in Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk, ZooParc Overloon en AquaZoo Leeuwarden.

 • Duurzame bouw

  Alle locaties die sinds 2018 zijn gebouwd, zijn volledig all electric. In de keukens van onze restaurants wordt alleen maar gekookt op elektriciteit. De vakantiewoningen zijn tevens voorzien van warmtepompen. Ook de stallen van de dieren worden verwarmd op elektriciteit, net als de zwembaden. 

   

 • Groene energie

  Waar mogelijk streven we er naar om onze eigen energie op te wekken. Zo ligt er ruim 40.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van Expo Greater Amsterdam en de Brabanthallen.

 • Green Key

  Al onze locaties hebben het hoogst haalbare Green Key Goud Certificaat. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Het is onderdeel van de Foundation for Environmental Education (FEE): één van ‘s werelds grootste organisaties voor milieueducatie. Om dit keurmerk te mogen dragen moeten bedrijven voldoen aan verplichte en optionele maatregelen met betrekking tot milieuzorg en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

   

 • Voorkomen verspilling


  We vinden het belangrijk om zo zuinig mogelijk met grondstoffen om te gaan en waar mogelijk producten te hergebruiken. Daarom kunnen bezoekers op al onze locaties hun lege drinkflesjes en blikjes inleveren, zamelen we mobiele telefoons in en gebruiken we regenwater om de planten te besproeien. In AquaZoo planten we oude kerstbomen in het park als groenvoorziening. De mest van de dieren uit de dierentuinen wordt hergebruikt als bodemvoeding bij kwekerijen.